Jednodnevni izlet s mladima

trajanje: 8 -10 h vrsta: za grupe mladih

Hrvatska Kostajnica smještena je u blizini Zagreba, a ima bogatu sakralnu baštinu. Ukoliko planirate jednodnevna druženja mladih vjernika, onda vam svakako preporučujemo da svoj posjet Kostajnici započnete s molitvom i meditacijom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Svatko pojedinačno može započeti svoja duhovna razmatranja na način da si postavi pitanja: “Koji je smisao našega života? Zašto živim? Za koga živim?” Nema čovjeka koji se nije jednom to zapitao, a odgovore na nek od tih pitanja možda pronađete u župnoj crkvi koja je srce malog mjesta na kojem je vjera često bila pokretač života i razvoja kraja.

Nakon župne crkve, posjetite ostatke nekadašnje župne crkve Sv.Ane. Danas su vidljivi samo ostaci nekadašnje župne crkve koja je u ratnim stradanjima velikim dijelom uništena.

Nakon Sv.Ane šetnjom uz rijeku Une doći ćete do utvrde Zrin. Utvrda se može po potrebi otvoriti, a njezine sačuvane zidine dugi niz godina odolijevale su dugogodišnjim nasrtajima stranih osvajača koji su širili svoju vjeru.

U utvrdi Zrin, u dogovoru s Turističkom zajednicom, možete organizirati igre na otvorenom, druženje uz pjesmu i molitvu …

Nakon utvrde Zrin, šetnjom uz rijeku Unu vidjet ćete starinski bicikl i spomenik hrvatskim braniteljima gdje možete izmoliti molitvu za domovinu. Svakako se napijte vode na izvoru Tekija, i nastaviti put prema ostacima nekadašnje crkve Sv. Nikole, penjanja uz Rokove stube i molitva na ostacima nekadađnje crkve sv. Roka.

Nakon spusta s Rokovih stuba, na livadi pored ostataka nekadašnje crkve sv. Nikole možete organizirati zajedničko druženje i molitvu.

Prije povratka kućama, svakako zastanite na vidikovcu na brdu Čukur gdje se nalazi spomenik Gordanu Ledereru.

Dodatni prijedlozi

Planinarske staze

Vitraji u crkvi sv.Antuna

Comments are closed.