Advent i priprema za Božić

Izložba kamenih jaslica

U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Božićno vrijeme su izložene kamene jaslice s motivima iz Betlehema. Ove jedinstvene jaslice izradio je akademski kipar Vinko Fabris koji se rodio u kamenoklesarskoj obitelji u Korčuli.

Jaslice prikazuju Isusa u Betlehemskoj štalici skupa s Marijom i Josipom, dok mu u posjet dolaze pastiri s ovcama i tri kralja. Sve figure ovih unikatnih jaslica su isklesane u bijelom kamenu. 

U vremenu od Božića do blagdana sv. Antuna Pustinjaka u župnoj crkvi sv.Antuna Padovanskog mogu se pogledati jaslice. Izložene su u samostankoj blagavaonici župne crkve.

Advent u Kostajnici

Advent je vrijeme kada cijeli grad poprima poseban blagdanski ugođaj u kojem se šire mirisi cimeta i kuhanog vina. Pripreme za Božić počinju prvom od četiri nedjelje Adventa. Običaj je da se domovi u ovim krajevima ukrašavaju s adventskim vijencem. Za svaku nedjelju Adventa pali se po jedna svijeća na adventskom vijencu. 

Tijekom Adventa u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog slave se mise zornice svakog dana u 6:30 h, osim nedjeljama i na blagdan sv. Nikole biskupa. Na blagdan sv .Nikole (06.12.) svete mise su u župnoj crkvi su u 10:00 h.

Za vrijeme Adventa održava se i prigodan zabavni program (koncerti, predstave…), a ujedno je i prilika da probate proizvode od lokalnih OPG-ova kao što su Kostajničke pletenice od buče, med od kestena, slastice od kestena …