Dan grada 13.06. - blagdan sv. Antuna Padovanskog

Na blagdan sv. Antuna Padovanskog  – 13.06 –  tradicionalno se obilježava zaštitnik grada Hrvatske Kostajnice.

Svečano misom u župnoj crkvi sv.Antuna Padovanskog slavi se svetac koji je život posvetio Bogu. Svetac koji je za života bio čovjek koji štuje istinu, apostol mira i dobrote, zaštitnik siromaha, koji se uvijek i svugdje otvoreno suprotstavlja nasilnicima. 

Uz svečanu misu, u gradu se održavaju i brojna kultuno-zabavna događanja kojima se obilježava dan grada Kostajnice. Stoga vam svakako preporučujemo da nam se i Vi pridružite na svetkovinu sv.Antuna – svetca koji je zaštitnik grada Hrvatske Kostajnice.

O životu sv.Antuna Padovanskog

Dosegnuvši svega 36 godina, rastočen naporima i vodenom bolešću, sveti Antun je spremno i u duhu vjere dočekao čas prijelaza k Ocu. U petak 13. lipnja 1231. na putu prema Padovi u samostanu Arcella ugasio se za svijet jedan od najvećih apostola Isusa Krista i njegova evanđelja. Pokopan je u Padovi, a njegov se grob nalazi u veličanstvenoj bazilici zvanoj „il Santo“.

Ni punu godinu kasnije papa Grgur IX. svečano ga je uvrstio u red svetih. Mnoga je čudesa učinio za života. Neposredno poslije smrti pripisuju mu brojna čudesna ozdravljenja, službeno ispitana i zajamčena, a brojna su se čudesna uslišanja po njegovu zagovoru nastavila i dalje pa traju sve do današnjih dana.