Korizma i Ukrsni običaji

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, dan kada se slavi uskrsnuće Isusa Krista i pobjeda života nad smrću. Priprema za Uskrs započinje Korizmom, vremenom odricanja i pokore koja traje 40 dana prije Velikog tjedan. U Kostajnici se tradicionalno svakog petka u Korizmi prije mise u 18:30 održava pobožnost Križnog puta gdje se obilaze kapelice i crkvi u ovom kraju.

Veliki tjedan započinje u nedjelju prije Uskrsa, na dan Cvjetnice. Na blagdan Cvjetnice slavi se ulazak Isusa u Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. U spomen na taj dan, tradicionalno se u Hrvatskoj Kostajnici ispred križa na livadi kod ostataka crkve sv.Nikole organizira se blagoslov maslinovih grančica.

Nakon blagoslova grančica vjernici u procesiji idu do crkve sv. Antuna Padovanskog gdje se održava misno slavlje na kojem se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti. 

Blagdanom Cvjetnice započinje Veliki tjedan – tjedan intezivnije molitve i pokore. Na Veliki četvrtak vrši se blagoslov ulja i obnova svećeničkih obećanja. Na Veliki petak prisjećamo se Isusove smrti i na taj dan nema mise nego se vrše obredi Velikog petka – molitva vjernika i klanjanje presvetom križu. Nakon petka slijedi Velika subota i završne pripreme za obilježavanje blagdana Uskrsa. 

Tradicionalno se na ovim područjima na Veliku subotu ukrašavaju pisanice koje su simbol života. Prema dugogodišnjoj tradiciji pisanice se i danas u nekim obiteljima ukrašavaju na način da se jaja oblože lišćem djeteline, omotaju gazom i potom kuhaju u lišću crvenog luka da bi dobili crvenu boju.

Pisanice, zajedno s kuhanom šunkom, spremaju se u košaru i tradicionalno se na Uskrs vrši blagoslov jela s ciljem zahvale Bogu na svim darovima koje nam pruža.