Putevima predziđa kršćanstva

trajanje: 7-8 h vrsta: sakralno-povijesni obilazak

Krenite u obilazak Kostajnice putevima predziđa kršćanstva. Prvi zapisi o crkvenim objektima u Hrvatskoj Kostajnici započinju već u 14.stoljeću sa spomenom ckrve sv.Nikole pa preporučujemo da tu započnete obilazak.

Parkirajte svoj automobil pokraj lokaliteta gdje se nalaze ostaci nekadašnje crkve sv.Nikole koja je okružena prekrasnom livadom. Kod križa koji se nalazi u blizini crkve može se izmoliti molitva. Na izvoru pitke vode Pekinac koja se nalazi pored lokaliteta možete se osvježiti i napuniti vodu za dalje.

Šetnjom uz rijeku Unu, nasuprot hotela Central možete popiti i vodu na najpoznajtijem izvoru u kostajničkom kraju – izvoru Tekija. Prema legendi, onaj tko se napije vode iz Tekije svakako se vraća opet u Kostajnicu.

Put dalje dovest će vas do župne crkve sv.Antuna Padovanskog. U hodniku župne crkve sv.Antuna mogu se vidjeti jedine sačuvane slike iz nekadašnje župne crkve sv.Nikole, kao i slike župne crkve sv. Antuna, njezin izgled nakon završetka Domovinskog rata prije zadnjih renovacija.

U župnoj crkvi nalaze se vrijedni vitraji od kojih je vitraj iznad glavnog ulaza posvećen sv.Antunu, a preostali oslikavaju crtice iz Kristova života. Svakako preporučujemo molitvu i kratka duhovna razmatranja u sklopu župne crkve. 

Potrebno je samo prethodno se najaviti župniku kako bi crkva bila otvorena. 

Nakon crkve sv.Antuna, put dalje vas vodi do ostataka nekadašnje župne crkve sv.Ane koja se nalazi na današanjem groblju.

Crkva je značajno oštećena kroz povijest, posebice u zadnjem Domovinskom ratu i danas su vidljivi ostaci nekadašnje crkve s obeliskom na ulazu. Ovdje predlažemo kratko zadržavanje na molitvu, poštujući svetost mjesta na kojem se nalazite.

Nakon šetnje preporučamo stanku za ručak u restoranu Varoški bunar koji se nalazi na brijegu u blizini crkve sv. Ane. Tamo svakako preporučujemo da probate lokalne specijalitete poput varoškog odreska ili piletine na varoški način.

Nakon ručka, predlažmo šetnju nazad do utvrde Zrin. Ova utvrda ima značajnu simboliku kada promatramo povijest ovog kraja za vrijeme Turskih osvajanja u 16. i 17. stoljeću. To je bio period intezivnih prodara Turaka koji su širili islam, a utvrda Zrin smještena uz obalu rijeke Une bila je jedna od utvrda na Pounju koje su dugi niz godina spriječavale daljnje širenje Turaka prema zapadu.

Iz tog vremena i dolazi poimanje grada Hrvatske Kostajnice kao predziđe kršćanstva. Za razgledavanje unutrašnjosti utvrde molimo samo da se prethodno najavite u ured turističke zajednice

Vraćanjem prema ostacima crkve sv. Nikole, uz rijeku Unu od utvrde Zrin proći ćete pored starinskog bicikla koji se nalazi uz samu šetnicu rijeke Une. A s druge strane ceste, nasuprot starinskog bicikla nalazi se spomenik hrvatskim braniteljima koji je podignut u čast hrvatskim braniteljama koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći ovaj kraj. Tu možete minutom šutnje i kratkom molitvom sjetiti se svih palih branitelja.

Daljnjom šetnjom proći ćete i pored najpoznatijeg kostajničkog izvora Tekije. Legenda za Tekiju kaže da onaj tko jednom popije vodu iz Tekije, uvijek se u nju vraća. Pa svakako preporuujemo da pred kraj svog jednodnevnog obilaska Kostajnice popijete vodu na  Tekiju i vratite nam se opet. 

Dodatni prijedlozi

Vitraji u crkvi sv.Antuna

Planinarske staze

Comments are closed.